Orgasme: Kan alle oppnå vaginalorgasme?

Jo mer du stresser med å oppnå ulike typer orgasmer, jo vanskeligere blir det å kjenne variasjonene i orgasmen, ifølge sexologen.

«For litt over ett år siden lærte jeg endelig hvordan jeg kan oppnå klitorisorgasme med min partner. Jeg har lyst til å gå videre ved å oppnå vaginal orgasme, men aner ikke hvordan. Har du noen tips? Kan alle klare å oppnå det?» spør kvinne 21.

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 21, og takk for spørsmål.

Så flott at du har lært deg hvordan du kan oppnå orgasme sammen med partneren din.

Du lurer på hvordan du kan lære deg å få vaginalorgasme, og til det kan jeg si at i sexologiske fagkretser er det stor uenighet om det i det hele tatt finnes ulike typer orgasme hos kvinner. Noen skiller mellom klitoris-, vaginal- og g-punktsorgasme, mens andre mener at alt dreier seg om klitorisorgasme som er fremkalt via enten direkte eller indirekte stimulering av klitoris, og at orgasmen kan oppleves ulik ut i fra dagsform, tenningsnivå, spenningsnivå, hvor lenge siden sist, type stimulering, hvor godt du klarer å leve deg inn i orgasmen osv..

Mange kvinner er avhengig av mer eller mindre direkte stimulering av klitoristuppen og området rett rundt den, for å få orgasme. Inne i skjeden er at det bare er de ytterste 1 - 2 cm som har nervereseptorer, derfor er skjeden videre innover ganske ufølsom. (Hadde det ikke vært slik, hadde ingen kvinne orket å føde vaginalt). Det eneste som kan gi respons til nervesystemet fra skjeden, er det som kalles g-punktet, som gjerne gir en god følelse, og livmorhalsen som mest gir smerterespons.

G-punktet er sannsynligvis egentlig delingspunktet av klitoris – området der den deler seg og går videre bakover på hver side av urinrør og skjeden - klitorisbeina. Stimulering av dette punktet, som befinner seg 3 - 4 cm inn i skjeden på fremre vegg (mot magen), vil gi en mer indirekte stimulering av klitoris. Klitoris stimuleres også indirekte når noe føres inn i skjeden slik at klitorisbeina «dyttes» fra hverandre. 

Noen kvinner liker dype støt om livmorhalsen, og mener dette gir en annen opplevelse av orgasmen. Men dette kan som sagt gi smerter, så gå varsomt fram om dere vil forsøke det.

Ellers er det et råd at du ikke fokuserer for hardt på å oppnå ulike typer orgasmer, som kanskje ikke en gang finnes! En orgasme er ikke viljestyrt og kan ikke presses fram - den må slippes til. Jo mer du stresser med å oppnå ulike typer orgasmer, jo vanskeligere blir det å kjenne variasjonene i den – noe som kan gi deg ulik opplevelse fra gang til gang. 

Ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen Siv Gamnes.