Onani: Er det farlig å stimulere livmorhals... | Kondomeriet

Onani: Er det farlig å stimulere livmorhalsen?

Livmortappen kan stimuleres via dype støt av dildo eller penis i skjeden, vibrator eller om du/partner har en lang nok finger, skriver sexologen.

«Jeg har et spørsmål ang. stimulering av livmorhalsen og livmorhalsorgasme. Hvordan fungerer dette? Er det farlig å bruke en vibrator til å stimulere livmorhalsen? Kan han ha spiral samtidig?» spør kvinne (24).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 24.

Takk for spørsmålet ditt.

Først vil jeg si at det i fagkretser er uenighet om det i det hele tatt finnes ulike typer orgasme. Noen skiller mellom klitoris-, vaginal- og g-punkts-orgasme (eller blandingsorgasme), andre hevder at det finnes utallige former for orgasme. Mens stadig flere mener at all orgasme handler om klitoris, - og at opplevelsen endrer seg ut fra hvordan stimuleringen skjer, i hvilken situasjon, dagsform, hvor lenge siden du hadde orgasme sist, tenningsnivået du har der og da, osv.. Det er likevel en del kvinner som opplever at orgasmen kjennes annerledes ut, når det som kalles for øvre kjønnsorgan stimuleres (livmorhals, livmor, eggledere og eggstokker).

Øvre kjønnsorgan kan «stimuleres» via livmortappen, og jeg regner med at det er dette du spør om? Livmortappen kjennes som en glatt, litt hard kul, med en liten fordypning (livmormunnen), øverst/innerst i skjeden. Den kan stimuleres via dype støt av dildo eller penis i skjeden, vibrator eller om du/partner har en lang nok finger. Dyp stimulering kan gi bevegelse til flere muskelgrupper i underlivet – noe som igjen muligens kan endre opplevelsen av orgasmen.

Vibrator mot livmortappen er altså ikke farlig, men avslutt om du får ubehag eller smerter. Noen opplever nemlig at støt mot eller stimulering av livmortappen gir smerter, så jeg vil anbefale deg å øke styrken på stimuleringen gradvis for å kjenne hva du kan tåle. Spiral er ikke noe problem så lenge den ligger som den skal, men har du spiral – vær ekstra oppmerksom på smerter.

Om du derimot mente livmorhalsen (og ikke tappen), så må jeg advare deg mot å forsøke å føre noe inn der. For det første vil det være svært vanskelig å finne åpningen til livmorhalsen, den er veldig trang og faren for å gjøre skade er stor. Det er også en fare for å føre med seg bakterier fra skjeden, noe som kan gi betennelse der.

Et råd fra meg til slutt, er ikke å fokusere på hvilken type orgasme du får, men heller nyt den orgasmen du får til. Om du utforsker, er nysgjerrig, oppmerksom og leken, kan du kanskje merke at orgasmen kan oppleves ulikt fra gang til gang uansett hva du gjør.

Håper dette er til hjelp for deg.

Lykke til!

Hilsen Siv Gamnes.