Intimhygiene: Hvordan forhindre bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose kommer av en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, skriver helsebroren og presenterer ulike årsaker som kan forårsake bakteriell vaginose.

«Jeg har hatt bakteriell vaginose rundt 5 ganger det siste 1,5 året (før det hadde jeg ikke opplevd bakteriell vaginose). Jeg er singel og får bakteriell vaginose stort sett hver gang jeg bytter sexpartner (rundt 3-4 ganger per år). Noen ganger kan det komme tilbake med samme sexpartner etter endt antibiotikakur. Jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å forhindre dette da det er irriterende å måtte ta antibiotika så ofte? Jeg vet ikke om dette er relevant men jeg har gått på samme p-piller i flere år og bruker ingen andre medikamenter. Jeg kan heller ikke komme på andre ytre årsaker som kan ha påvirket dette. Jeg bruker vanlig såpe nedentil og vasker meg ikke overdrevent mye. Jeg har flere venninner som sliter med det samme, så dette er vi veldig nysgjerrig på å få svar på,» skriver kvinne (26).

Helsebror Per Arthur Andersen svarer.

Hei kvinne 26, takk for spørsmål.

Dette kan jeg forstå er plagsomt og frustrerende. Nøyaktig hvorfor du er så rammet av dette, er vanskelig å si. Bakteriell vaginose (BV) kommer av en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Det er mange bakterier som samhandler i skjeden for å skape en god ph og friskt miljø. Men denne balansen kan være ganske skjør, og en tilføring av andre bakterier, eller bakteriedrepende midler, kan lett forårsake en ubalanse. Det er uvisst hvorfor noen kvinner rammes mer enn andre med dette. Men det er en av de vanligste årsakene til unormal utflod blant kvinner, og tilbakefall er ganske vanlig.

Det er noen teorier på hva som forårsaker dette, den ene er ubeskyttet samleie. BV er ikke en seksuelt overførbar infeksjon, så det er ikke det at du blir smittet av noen, men sæden som eventuelt skulle komme inn i skjeden, er alkalisk og kan derfor påvirke ph i skjeden da den kan reagere med de sure melkesyrebakteriene som finnes i skjeden. Det er også veldig vanlig at dette kan skje ved bytte av seksualpartner. Så en ting du kan prøve, er å bruke kondom. Det vil kunne forhindre at bakteriefloraen din blir påvirket og kanskje dermed du slipper et tilbakefall.

Den andre ofte store årsaken til at kvinner utvikler BV er hygiene. Du sier du bruker vanlig såpe og ikke vasker overdrevent mye, dette er selvfølgelig bra. Men i underlivet skal man helst ikke bruke såpe, da det vil drepe mange av de bakteriene som skal være i skjeden. Dette gjelder også intimsåpe. Jeg vil anbefale at du dropper såpe litt fremover og holder deg til varmt vann når du skal vaske deg nedentil. Men da ikke spyle med vann inn i skjeden da det også kan ødelegge bakteriefloraen. Hvis du opplever at huden blir tørr av å bare vaske med såpe, kan du prøve intimolje på huden rundt skjedeåpningen, men unngå å få noe inni skjeden.

Tilbakefall etter endt antibiotikakur er ganske vanlig, men ved ofte tilbakefall, kan det være en ide å be om en ny behandling. BV er plagsomt og symptomene kan bli ganske uholdbare, men det går som regel over av seg selv og en trenger ikke nødvendigvis en runde med antibiotika for hver gang man opplever BV, da antibiotikakurene kan igjen drepe flere av de viktige bakteriene og kan på nytt forårsake BV eller sopp.

Så jeg vil anbefale deg å prøve kondom, da det kan være interessant for deg å se om det hjelper. Også er det å droppe såpen når du vasker underlivet. Kanskje det også kan være en hjelp å unngå antibiotikabehandlingen om dette skulle skje igjen, men da selvfølgelig bare hvis du ikke har for sterke symptomer, eller du kan være gravid da BV kan forårsake spontanabort hos gravide.

Jeg håper dette var noe til hjelp, BV er plagsomt og å føle seg uvel nedentil, kan gjøre mye med selvbildet. Snakk med legen din hvis du merker at plagene dine smitter over på andre deler av livet ditt. Men en god hygiene uten såpe og kondom, kan være nok for at du får det bedre.

Lykke til!

Hilsen Helsebror.