Dette gjør BDSM med hjernen

BDSM eller bondage er en røff type sex, som har i senere tid blitt popularisert av bøkene og filmen, Fifty shades of Grey. Er du tilhenger av denne type sex, kan disse nyhetene være gode for deg.

Bøkene om Anastasia Steel og Christian Grey tok kvinner verden over med storm og ble laget om til en film. Fifty shades of Grey ble en braksuksess og nå kommer snart oppfølgeren Fifty shades Darker. Serien introduserte BDSM eller bondage, som det også blir kalt, til allmennheten på en mer "lettspiselig" måte. Dette resulterte i at Fifty shades fikk sin egen sexleketøy-kolleksjon som holder populariteten oppe. Men hva skjer egentlig i kroppen, eller i dette tilfelle som vi skal ta for oss, i hodet, under en bondage-økt?

Mister grep om tid

American Psychological Association har gitt ut boken; Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice® som tar for seg en studie der de har undersøkt par som utfører BDSM med hverandre. Det ble tilfeldig plukket hvem i parene som skulle være den "dominante" og den "undertrykkede". 

Studien viser at disse parene gikk inn i en såkalt "flow state" som ofte artister eller idrettsutøvere på elitenivå opplever. De blir så fokuserte på sin oppgave at de mister fokus på tid og sted. 

Annerledes avspenning

Studien viste også at stressnivået til deltakerne ble senket, mens deres seksuelle lyst fortsatte å øke. Kanskje ikke nødvendig å bytte ut yogaen helt, men absolutt et hett tips i en stressende hverdag!

I tillegg til denne "flow state" fant forskerne noe som heter "transient hypofrontality". Dette er en slags treighet i frontallappen i hjernen som forekommer når mennesket opplever en situasjon som krever intenst fokus. Når dette skjer kan man få forminsket følelsen av smerte, man kan miste følelsen av tilstedeværelse og oppleve en sensasjon av at man "flyter" i all fredsommelighet. 

Leve i nuet

Forfatteren bak studien og psykologiprofessor ved Northern Illinois University, Brad Sagarin, mener dette kan være en måte for folk å oppleve det å leve i nuet. Være mer fokusert på hva som skjer her og nå. Han mener at i dagens samfunn kan dette være vanskelig å oppnå på veldig mange andre måter. 

Her hos Kondomeriet har vi alltid et utvalg av bondage-artikler, samt serien fra Fifty shades. Finn dine favoritter her

Kilde: cosmopolitan, wikipedia, apa.org