mann tar av kvinne truse ved anklene

Samleie: Hvorfor får hun smerter ved penetrering?

Smerter ved samleie er mer vanlig enn vi gjerne tror, skriver helsebroren og forklarer de vanligste årsakene.

«Partneren min gir meg oralsex nesten hver gang før vi har penetrerende sex, likevel opplever jeg smerter (nesten) hver gang han penetrerer. Smertene går ganske fort bort, men er fortsatt noe jeg gruer meg til da det gjør ganske vondt i begynnelsen. I og med at jeg får orgasme av klitoris-stimuli før penetrering trodde jeg at jeg ville være «klar» nok for det, men smertene får meg til å stusse. Har du/dere noen tips?» spør kvinne (18).

per-arthur-svarer-riktig.jpg

per-arthur-portrett.jpgHei Kvinne 18, takk for spørsmål.

Det som er veldig fint å høre er hvor mye forberedende arbeid du og partneren din legger til grunn, før penetrering skjer. Denne runden med foreplay gir ikke bare en ekstra nytelse, men det legger intimiteten mellom deg og partneren din på et høyere nivå og er med på å forsterke den positive opplevelsen av sex. Det tyder også på at du og partneren din er gode på å kommunisere og det er en viktig nøkkel i et hvert sexliv.

Det at du opplever deg «klar» for penetrering etter klitorisstimulering og orgasme er en veldig fin ting. Her samler dere både behovet for trygghet og legger ikke hast på sexen, alt dette er veldig bra. Men grunnen til at du opplever smerten har kanskje ikke noe med forarbeidet å gjøre.

Smerter ved samleie kan være forbundet med flere ting og det er mer vanlig enn vi gjerne tror. Ulike studier viser til at 3-18 prosent av norske kvinner opplever smerter under samleie.

De vanligste årsakene til opplevd smerte under samleie er:

Dysparenui – smertefullt samleie. Her vil smertene være vedvarende eller komme tilbake under samleie. Smertene kan komme når en forsøker penetrering, men også etter at penetrasjon er oppnådd. Her kan smertene være primære, altså at smertene er forbundet med seksuell aktivitet. Eller de kan være sekundere, at du har opplevd å ha fungerende samleie tidligere, men smertene er ny oppstått.  Er smerten overfladisk, altså ikke fra innsiden av vagina, men på utsiden i vulva? Disse smertene er oftest forbundet med betennelsestilstander utenfor skjedeåpningen eller i ytre del av skjeden. Dette kan være forbundet med tørrhet, eller en reaksjon fra glidemiddel, kondom eller andre betennelsesreaksjoner. Andre grunner kan være problemer fra urinrøret etter fødsel, gynekologiske problem, strålebehandling eller skader fra røff sex. Dype smerter er ofte de smertene som er årsaken til dysparenui. Grunnene for denne type smerte er forbundet med betennelse i bekken, ettervirkninger fra kirurgi, endometriose, svulster eller cyster på eggstokkene.

Ut ifra hva du beskriver tror jeg ikke du faller under kategorien dysparenui, men det kan uansett være fint å forstå hvor mye som kan være grunn for smerter under samleie.

Vaginisme – Beskriver et varig eller tilbakevendende problem med vaginal penetrering. Da med penis, finger eller andre gjenstander. Selv om kvinnen ønsker og er klar for sex. Denne type smerter er ofte forbunnet med en psykisk reaksjon, der det er etablert en kobling mellom seksuell aktivitet, med smerte og frykt, noe som kan tolkes som en fobi for inntrenging i skjeden. Det er mange årsaker til at en slik kobling forekommer. Opplevd seksuelle overgrep, eller misbruk, smertefulle medisinske prosedyrer fra barndom eller smertefulle opplevelser med første seksuelle samleier. Det kan også oppstå på grunn av problemer i parforhold, en frykt for å bli gravid, eller erfaring med smerter fra første samleie. Som du beskriver gruer du deg til starten på samleie, det kan kanskje være denne negative erfaringen som bidrar til smertene, og at musklene dine ufrivillig trekker seg sammen når du vet at penetreringen skal skje. Så det er viktig med god ro og positive erfaringer for å snu rundt på denne erfaringen.

Det jeg vil anbefale deg å gjøre er å starte med et besøk til fastlegen. Da kan du snakke med legen om det du opplever og kanskje få gjennomført en gynekologisk undersøkelse for å avklare om alt er slik som det skal være. Du kan så be om henvisning til en sexolog. Dette kan du også oppsøke privat, men det kan kanskje bli litt dyrt. Et annet alternativ er å oppsøke Helsestasjon for ungdom.

Selv om dette kanskje kan høres litt voldsomt og skummelt ut, så trenger det ikke å være det. Mye av det du og partneren din allerede gjør, er et godt utgangspunkt. Så fortsett å gjør de forberedelsene dere gjør. Kanskje partneren din kan introdusere en finger og kanskje etter hvert to, så kan du kjenne om dette gir den samme smerten.

Uansett hva grunnen til smertene dine er, vil det med bruk av tid, trygghet, god kommunikasjon under sex og en riktig behandling være det som trengs for at du og partneren din begge har det godt under samleie.

Masse lykke til!

Hilsen Helsebroren.