Samleie: Hun klarer ikke å få noe inn i skjeden grunnet smerter

Sexologen presenterer en sjekkliste til kvinner som opplever følelsen av å være for trange nedentil.

«Jeg vil starte med å spørre om dere har noen tips til å få mer sexlyst, når jeg har mista all sexlysten etter jeg tok p-stav! Når stemningen er der, kjenner eg det godt, men det forsvinner fort føler jeg og ellers er det minimalt med kåthet.... har dere tips til hvordan eg kan få den tilbake? Jeg bor hjemme, så det passer dårlig med vibrator. Andre spm er at eg har hatt «sex» med kjæresten min før, men jeg har aldri fått penis inn i vagina, fordi det er veldig trangt, selv om eg er opphisset og prøver å slappe av! Det gjør veldig vondt og det lar seg ikke gjøre! Hva vil dere anbefale meg der? eg er 19 år og jomfru av den grunn! Jeg føler veldig synd på kjæresten min fordi eg aldri er i humør til dette....» skriver kvinne (19).

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer.

Hei kvinne 19,

Det første jeg vil anbefale er å ta kontakt med fastlegen din og høre om han har noen annen prevensjon å anbefale deg. Det meste av medikamentell behandling vi dytter i kroppen påvirker seksualiteten vår i større eller mindre grad. Når det også er snakk om hormonell behandling, er den nesten garantert å tulle til, så hør om han/hun/hen har noe annet å anbefale, eventuelt er kondom et supert alternativ hvis det er graviditet man frykter. Med tanke på leketøy er det ting som bråker mye og ting som bråker lite.

Hør med ekspertene i panelet som kan produktutvikling, så får du helt sikkert fine svar og alternativer som kan dekke ditt behov, og lyden dempes godt under dynen også dersom det er ytterligere behov for støydemping.

Til spørsmål 2 vil jeg aller først finne en gynekolog som kan litt om vaginisme. Det er en god del jenter som opplever seg selv som for trange, men der det egentlig ikke er en fysisk tilstand, men heller en psykologisk sperre som gir ufrivillige muskelspenninger i underlivet som kan gjøre det problematisk med penetrering. Den gode nyheten dersom det er vaginisme er at det pleier å gå over av seg selv, den dårlige er at det kan ta 10 til 20 år fra den alderen du er nå. Kontakt som sagt gynekolog først. Ellers så er et godt tips for å unngå følelsen av å være for trang, å passe på å være våt nok. Selv om du er både kåt og våt, så bruk rikelig med glidemiddel. Det er også smart å være forsiktig i starten av akten, og ikke "presse" seg inn dersom skjeden føles trang.

En liten sjekkliste til deg er:

  1. Bruk tid på å bli ordentlig våt før penetreringen.
  2. Prøv å bruke glidemiddel. Slapp av, og ikke spenn musklene der nede.
  3. Ta det rolig i starten, ikke «press» penis inn i skjeden.
  4. Sørg for at det er du som bestemmer tempo.
  5. La han være passiv og finn de stillinger du føler deg komfortabel med.

Dersom dette ikke virker, så oppsøk hjelp. Det kan godt tenkes at dette er et problem du trenger å jobbe en del med før det forsvinner, og det finnes både fysioterapeuter, leger, sexologer og psykologer med kompetanse på feltet som kan hjelpe.

Ønsker deg masse lykke til.

Mvh Thomas.