Orgasme: Har alltid slitt med å få orgasme under samleie

Det som er hyppigste årsaken til at en kvinne ikke får orgasme, er gjerne problemer med å slippe kontrollen, skriver sexologen.

«Jeg er 45år og har problemer med å få orgasme med andre enn meg selv. Jeg har deilige sterke orgasmer alene, har aldri opplevd overgrep etc som kunne påvirket min situasjon. Men jeg kommer altså ikke med andre, tross at jeg er superkåt og våt. Har hatt samme partner i 2år og ennå ikke kommet. Jeg må ha kraft på klitten, m womanizeren kommer jeg kun når den er innstilt på det høyeste nivået. Virker som om at det er mye og tykk hette over klitthodet, kan dette være årsaken? Jeg kjenner heller ikke noe blodtilførsel til klitten som andre beskriver, men den blir jo erigert. Jeg har alltid hatt det slik, og jeg syns det er frustrerende» skriver kvinne (45).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 45.

Takk for at du skriver til Kondomeriet.

Det er flott at du opplever deilige og sterke orgasmer når du bruker womanizer. Den er en snarvei for mange til å få orgasme fordi den gir så kraftig stimulering.

Men nettopp det at den gir så kraftig stimulering, kan skape de problemene du beskriver i spørsmålet her - En partner vil sjelden klare å stimulere deg på samme kraftig måte, og det kan derfor bli en utfordring for deg å få «den rette» stimuleringen ved et samleie.

Når det gjelder din beskrivelse av klitten, så høres det normalt ut. Det er en slimhinnehette (forhud) over den for beskyttelse, men når klitoris blir erigert, vil den "titte fram" fra forhuden og dermed få mer direkte stimulering uten denne forhuden over seg. Sånn sett har det ingen betydning om forhuden er tykk. Og det er ikke alle som kjenner blodtilførselen til klitoris (kriblingen som jeg tenker de kjenner), men som opplever kåtheten sin på andre måter.

Jeg råder alltid kvinner til å variere måten de onanerer og får orgasme - ikke bare benytt womanizer. Lær deg hvordan du kan få orgasme på egenhånd, eller bruk en metode du allerede kan, men som ikke krever womanizeren for å få orgasme.

Kvinner som bruker denne vibratoren ofte eller alltid når de onanerer, sliter gjerne etter en tid med å få orgasme på andre måter. Så min anbefaling er at du varierer når du onanerer – bruk andre sexleketøy og gjerne også helt uten noen hjelpemidler innimellom.

Det som er hyppigste årsaken til at en kvinne ikke får orgasme, er gjerne problemer med å slippe kontrollen, og det å være i «sexboblen». Er du ikke i følelsene dine, mister du på en måte kontakten med det som skjer i klitoris, og den kan kjennes litt følelsesløs ut.

Også prestasjonsangst kan være en årsak til at orgasmen uteblir sammen med en partner. «Nå må jeg klare det!» «I kveld må jeg få det til.» osv. – tanker som skaper prestasjonsangst og stress, og stresshormoner er et effektivt hinder for å få orgasme uansett hva eller hvordan man forsøker. 

Det er vanskelig å si akkurat hvordan du kan øve deg opp til å få orgasme sammen med partneren din, men istedenfor å tenke at nå må jeg få det til, denne gangen må det funke, kan du heller kjenne etter hvordan det føles i kroppen din. Og legg vekk womanizeren – i alle fall for en stund.

Orgasme er en fysiologisk mekanisme, og for å få til det, må du bevege deg. 

  • Beveg underlivet ditt. Om du ligger på ryggen på en madrass, kan du bevege det ved å presse rumpen ned i madrassen, og løfte opp igjen. På den måten får du gjort gyngebevegelser med underlivet ditt. 
  • Knip gjerne pc-muskelen. Noen foretrekker å ha noe inne i skjeden når de onanerer, men skjeden er egentlig ganske følelsesløs, så det er sjelden at bare stimulering i skjeden funker. Men om du har noe i skjeden, så synes mange det er det lettere å knipe. 
  • Bruk pusten din – pust dypt og tenk pusten helt ned i underlivet ditt. Pust inn og ut av munnen, og la den dype pusten skje naturlig.  
  • Stimuler klitoris med fingrene. Ikke nødvendigvis direkte på tuppen, men legg for eksempel pekefinger og langfinger på hver side av klitoris, og beveg opp og ned, i sirkler eller slik du føler det best. Bruk alltid glidemiddel på fingrene, slik at det glir lett uten friksjon. Når det gjelder trykk og bevegelse er uttrykket «less is more» ofte en god regel.
  • Mange kvinner har også god effekt av å gnikke klitoris mot noe. Det kan være en dyne, pute, håndkle eller annet du har tilgjengelig. Når du gjør det, vil du automatisk gjøre de «riktige» bevegelsene, og få god stimulering. Og ikke minst – det er en metode som du lett kan overføre til samleiesituasjonen.

Bruk underlivet ditt aktivt! Det funker sjelden om du bare ligger i ro, og dildo eller penis er det som står for bevegelsene - inn og ut av skjeden.  

Legg bort presset du gir deg selv. Tenk at kroppen din kan – helt av seg selv! Kjenn hvordan det føles framfor å ha fokus på hva du gjør. Utnytt tidspunkt der du er kåt, og forsøk å puste, bevege, knipe og stimulere. Når du klarer å få orgasmer alene uten å bruke womanizeren, vil du sannsynligvis lettere kunne få orgasme også med partner.

Håper dette er til hjelp og inspirasjon. Lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.