Orgasme: Han får orgasme uten sædutløsning. Hvorfor?

Hos noen menn kan det komme masse sædvæske ved hver eneste utløsning, mens andre menn kan oppleve at de har liten mengde sædvæske, skriver sexologen.

«Oftest når jeg og mannen min har sex kommer han med sæd samtidig. Men noen ganger får han orgasme uten sæd, og det hender som regel når jeg rir han. Jeg har også hørt at menn kan 'fake' orgasme. Men han får di samme 'rykningene' i kroppen og får sånn følelse av at jeg må 'gå av'. Altså samme følelse som når han kommer med sæd utløsning samtidig. Og di gangene han får orgasme uten utløsning, så er det oftest samme dag som han har runket tidligere. Dette skjedde ikke så mye før, var mest sånn at han fikk mindre sæd etter hver runde vi hadde. Vi har vært sammen i over 5år nå.. Han har også lyst på barn etterhvert.. men har han lav spermproduksjon?? Burde han skjekke seg?? Han føler på dette selv også ... Håper på ett svar som kanskje kan hjelpe oss. Mvh oss 2 (som forhåpentligvis kan få barn)» skriver kvinne (24).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 24, og takk for spørsmål.

Det vanligste når det gjelder sædutløsning, er slik mannen din vanligvis opplever det – at den og orgasmen skjer samtidig. Men så kan det innimellom skje at mannen bare får orgasme eller bare sædutløsning, uten at det trenger være noe galt med han av den grunn. Så det første jeg råde dere til, er at dere ikke bekymrer dere over at det er slik innimellom. Bekymring kan føre til stressreaksjon som igjen kan føre til at problemet blir større.

Det stemmer at menn kan fake orgasme, men jeg tenker at det blir litt feil vei å gå, om du skal mistenke at han faker, eller gi uttrykk overfor han at du ikke stoler på at han er ærlig på det. Jeg tenker at det må være like "lov" for menn at de eventuelt ikke alltid klarer å komme i mål, som det er for kvinner. Men i og med at du får litt samme følelsen som de gangene han får orgasme med sædutløsning, så er det mest sannsynlig at han får orgasme også de gangene hvor sæden uteblir.

Du skriver at de gangene det skjer at han får orgasme uten sædutløsning, så har han som oftest onanert samme dag (jeg tolker det til at han da allerede har hatt utløsning den dagen). Dette er sannsynligvis også forklaringen på at han senere på dagen ikke har like mye sæd, og kanskje heller ikke er like tent som han er de gangene han ikke har runket tidligere på dagen, og dermed har problemer med å komme.

Selv om det tidligere kunne komme sæd selv om dere hadde flere runder samme dag, så er det ikke uvanlig at det varierer, og i enkelte perioder er vanskeligere å komme flere ganger per dag. Hos en del menn er det å komme flere ganger per dag, en «egenskap» som kan bli dårligere/borte med årene.

Mengden sæd sier uansett ikke alt om sædkvaliteten, sædproduksjonen og hans evne til å befrukte en eggcelle. Hos noen menn kan det komme masse sædvæske ved hver eneste utløsning, men den kan ha lavt innhold av sædceller. Mens andre menn kan oppleve at de har liten mengde sædvæske, men likevel kan den inneholde masse befruktningsdyktige sædceller.

Et råd er at han ikke runker de dagene dere skal ha samleie og forsøke å bli gravide. Det høres ut som det da er størst sjanse for at det kommer ut sæd.

Hvis han/dere likevel bekymrer dere for dette med sædkvalitet, så er det noe han kan ta opp med fastlegen sin. Vanligvis starter man ikke noen utredning for dette, før et par har forsøkt aktivt å bli gravide i et år uten å lykkes, men det finnes private steder man kan få utført en sædtest, dersom fastlegen ikke kan hjelpe. 

Håper svaret til litt hjelp for dere.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.