HVORDAN SNAKKE MED PARTNEREN OM SEX…

Mange lurer på hvorfor samboeren sier én ting og mener noe annet, eller hvorfor de ikke har hatt sex på flere uker, måneder eller år.

Å ha et godt forhold er ikke mulig uten god kommunikasjon. Jeg har sett det ene forholdet etter det andre knuses idet det faller mot bakken, da det ofte er for skjørt til at det tåler en smell. Egentlig skulle det ha vært gode utsikter for å redde de, men da ingen av partene er noe særlig glad i å snakke sammen blir ting brått mer kompliserte. 

Vanskelig å prate om

Man ser hvilken vei det er i ferd med å gå, men ingen tar mot til seg for å gjøre noe med det. I stedet går det dager, uker og måneder med tvil, sorger og sårede egoer før en av partnene tar skrittet (gjerne etter dum krangel) og gir avskjed på grått papir. Så mye som kunne vært unngått og hvor mange forhold kunne vel ikke vært reddet om man bare hadde tatt mot til seg og kommunisert? Sex er viktig i et forhold, så hvorfor er sex så vanskelig å snakke om? Kanskje fordi man risikerer å bli avvist, men er flau, og er kanskje redd for å såre motparten. Men med litt mot og noen pekepinner kan du kanskje gå inn i en ny, spennende epoke i ditt seksualliv…?

Hvordan snakke med partneren om sex?

1. Punkt nummer èn er å sette av tid. Med så mye som skjer i dagens samfunn er det ganger man trenger å sette det inn på agendaen. Helt bokstavelig. Og det er et viktig punkt, så IKKE utsett det fordi det skjer noe annet. Sett av en tid, og hold deg til den. Uansett hva som skjer ellers omkring deg. Sett også av tid til å snakke om forholdet deres. Og ikke gjør det i, eller til, en seksuell sammenheng.

2. Gjør sex praten til en prioritering. Ikke overrask partneren din ved å si” Jeg vil snakke om sex. NÅ!” Men la ham eller henne få vite at det er viktig for dere begge å sette dere ned og snakke. Ikke prøv å dekke flere emner om ganger når dere først setter dere ned, la temaer som oppussing av bad og henting av barn i barnehagen vente. Fokuser på sex og snakk kun om sex.

3. Gjør deg og dere komfortable med sex som et tema. Det er lett å miste munn og mæle når man skal snakke om et så ømtåelig punkt. Og hvordan skal man snakke? Legg opp en plan for hvilke ord og uttrykk dere skal bruke underveis slik at ikke partneren blir satt ut av snakket ditt og omvendt. Kanskje dere kan ha en erotisk bok liggende om dere blir ueninge i sjargongen?

4. Vit hvilke temaer dere skal ta opp, og vær forberedt. Om du føler deg frustrert, prøv å finne ut hva som plager deg som du kan lage spesifikke ønsker. Om du ønsker noe spesielt fra partneren (for eksempel en forandring i holdning eller praktisering av ting) så ikke legg det frem som om det er hans eller hennes skyld, men heller som et ønske om noe nytt/en forandring.

5. Vær direkte, og bruk klar tale. Ikke gå rundt grøten. Vi er ikke tankelesere noen av oss så om det er noe du vil ha, så be om det. I stedet for å si at ”jeg vil ha mer vorspiel” så si hva du virkelig ønsker; ”Om du kunne bruke lenger tid på å kysse og massere meg, ville jeg virkelig blitt tent”

6. Gjør det negative mindre. Prøv å la være å kritisere og fordele skyld. Den beste måten å gjøre det på er å bruke ”jeg” setninger. I stedet for å si; ”Du tenner meg ikke på den måten”, prøv heller å si; ”Jeg blir ikke så tent på den måten, men prøv å gjøre sånn her i stedet…”

7. Vær en god lytter. Men dette kan jo være det vanskeligste av alt…I tillegg til at du bør holde munn nå og da må du også fokusere på hva motparten sier.

8. Mens du snakker, husk at kroppsspråket kan siganlisere en helt masse følelser. Spesielt frustrasjon og anger. Prøv å være rolig og avslappet, og hold øyekontakten. Berør partneren din litt nå og da for å vise at du er interessert i å få løst dette på en fredelig måte.

9. La det være rom for forskjeller. Ingen av dere må ha rett hele tiden. Forvent at dere begge har forskjellige synspunkter og hold den andre personens synspunkter i bakhodet når du legger frem dine seksuelle bekymringer.

10. Dere må forhandle. Dere må begge gi og ta litt, slik man må i alle forhold. Man kan ikke unne seg å være en egoist i slike sammenhenger. Vær villig til å tenke over alternativer til dine ønsker for å finne en løsning som passer dere begge.

Søk hjelp

Dere kan også søke profesjonell hjelp om dere føler at problemene er for store til at dere klarer å løse disse alene. Mange synes det er lettere om en nøytral tredjepart kan hjelpe til for å trekke i de rette trådene, overvåke samtalen og hjelpe til med å finne de riktige løsningene. Dette kan være en samlivsterapeut, en sexolog eller noen dere stoler på. 

Skrevet av Kjersti Antonsen, Kondomeriet.