På tide med en GU?

Har du uregelmessige blødninger, forandret utflod eller smerter i underlivet? Da bør du kontakte lege for en gynekologisk undersøkelse.

En GU eller gynekologisk undersøkelse kan være lurt å gå til for å være sikker på at alt er som det skal på ditt mest intime område. 

Gå til legen ved forandringer

Ellers gjøres gynekologiske undersøkelser først og fremst i forbindelse med underlivsplager. Hvis du har blødninger utenom mens, oppdager forandringer i lukt og konsistens på utfloden din eller har vondt i underlivet, bør du kontakte lege. Både fastleger og gynekologer kan utføre gynekologiske undersøkelser.

Hvis du har en mannlig fastlege, men ønsker at en kvinnelig lege gjør GU’en, er du i din fulle rett til å velge en annen lege enn din vanlige lege. Det kan være en kvinnelig lege på samme kontor som fastlegen din, eller du kan velge å gå til en helt annen. Noen kvinner synes det er litt vondt å gjøre en GU, mens andre synes det går helt greit. Det varierer fra person til person. Det er ikke uvanlig å blø litt etterpå, siden livmorhalsen kan får små skrubbsår i løpet av undersøkelsen. 

Selv om du ikke har underlivsplager, bør du få gjort en gynekologisk undersøkelse hvert tredje år. Helsemyndighetene anbefaler dette for alle kvinner mellom 25 og 69, fordi det er lurt å ta en celleprøve av livmorhalsen hvert tredje år. Poenget er å oppdage eventuelle celleforandringer. Celleforandringer i livmorhalsen er nemlig et forstadium til livmorhalskreft.

HPV-virus kan gi livmorhalskreft

I år blir det tilbudt en gratis HPV(humant papillomavirus)-vaksine til kvinner født i 1991 eller senere og som varer to år frem i tid. 

"Av alle seksuelt aktive blir 70 prosent smittet med humant papillomavirus (HPV), de fleste i ung alder. I en norsk undersøkelse hadde omtrent 45 prosent av kvinner i 21-årsalderen en pågående HPV-infeksjon. HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Vaksinen
anbefales om du har hatt ingen, én eller flere seksualpartnere.  De fleste HPV-infeksjoner gir ingen symptomer og går over av seg selv, men ca. 10 prosent vil få en langvarig infeksjon. Langvarig infeksjon med HPV kan gi livmorhalskreft. Det finnes mange ulike typer HPV." - Informasjon fra folkehelseinstituttet. 

Kilde: lommelegen.no, folkehelseinstituttet.no