Merkedager

Verdens AIDS-dag

I dag er det verdens AIDS-dag. Verdens AIDS-dag (VAD) er et årlig internasjonalt arrangement som gjennomføres i Norge av en rekke organisasjoner som jobber med hiv/aids i til daglig, men med forskjellige innfallsvinkler. Vårt mål er å opplyse om temaet og belyse viktigheten av sikker sex.

 

HIV/ AIDS

HIV-viruset er det farligste av alle seksuelt overførbare sykdommer man har i dag. I 2010 ble det diagnosert 258 nye hivsmittede i Norge.  Det finnes ingen kur mot HIV i dag, men man har utviklet medisiner som gjør at man kan holde sykdommen i sjakk og forlenge tiden det tar fra man er Hivsmittet til man utvikler seg til AIDS, som har dødelig utfall.

 

Viruset smitter ikke gjennom kyssing, kroppskontakt eller om man drikker av den samme koppen, men gjennom ubeskyttet sex, deling av samme sprøyte og kan overføres fra mor til barn ved fødsel og gjennom amming.

 

Dersom man kommer i kontakt med smittet blod, og har et sår kan viruset komme til i blodbanen og smitte. HIV kan smitte ved ubeskyttet analsex, oralssex og vanlig samleie der kroppsvæske som blod, sæd og skjedesekret blir utvekslet. Alle personer som har sex kan bli utsatt for hivsmitte, uansett alder, kjønn, seksuell legning, religiøsitet og etnisk bakgrunn.

 

Nordmenn er flinkest til å tre på kondom

Selv om vi fortsatt er dårligst i Norden når det kommer til kondombruk, er vi i alle fall flinke når vi først finner den frem. Nordmenn er nemlig de som har minst problem med å tre på kondomet, og kun 9 prosent av de spurte sier det kan være litt kronglete. Til sammenlikning syns hele 24 prosent av svenskene at de fikler for mye med kondomet. Husk å beskytte deg med kondom når du har sex og at det er like mye ditt ansvar som partneren din. Og myten om at kondom ødelegger sexlivet, må man skrinlegge en gang for alle. Det finnes nemlig et kondom for absolutt alle, tynne, tykke, med riller, prikker eller smak.

 

Og om du syns det er kleint å ta på kondom, så er det enda kleinere å ta en telefon i etterkant å si at den du lå med har fått klamydia eller å få en telefon om at du er HIV-smittet. Så – Don’t be a fool, wrap your tool!

kondomer_paa_snor_1

Kilder: Wikipedia, Lommelegen, Ung.no, Nettdoktor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *