Sexologen svarer

Sexologen svarer: «Jeg kommer for tidlig»

Vi i Kondomeriet har jobbet i snart 30 år med å fremme åpenhet rundt temaer som seksualitet og seksuell helse. Som en del av jobben vi gjør arbeider vi sammen med en ekstern sexolog som bistår oss med alt fra opplæring til forespørsler fra kunder. På nettsiden har vi en egen side hvor man kan sende inn spørsmål til vår sexolog og få svar helt anonymt.

Noen av spørsmålene vi får inn er unike, men vi ser ofte at det er noen temaer som går igjen. Disse har vi tidligere publisert anonymt på nettsiden, men nå vil vi gjøre dem om til en egen spalte her på bloggen kalt Sexologen svarer. Noen har du kanskje aldri hørt om før, og noen kan gi deg svar på ting du alltid har lurt på men ikke turt å spørre om. Første spørsmål ut er innsendt av en mann som opplever problemer med for tidlig sædavgang.

 

Spørsmål: Jeg sliter med at jeg kommer for tidlig. Hva kan jeg gjøre med det?

Sexologen svarer:

For tidlig sædavgang er det vanligste seksuelle problemet hos menn. Det er flere ting du kan prøve:

Du kan benytte kondom, da varer du lengre. Et annet tips er kondom med en bedøvende krem inni, for eksempel Durex Mutual Climax. Den bedøvende kremen vil sette ned følsomheten.

Du kan også kjøpe Pjur Superhero Delay Serum eller Promax som er lett lokalbedøvende krem. Smør litt på penishodet noen få minutter før samleiet. Dette vil gjøre penis litt mindre følsom og da varer du lengre.

Du kan også prøve «Start-stopp» metoden. Denne må øves inn. Den handler om å få en mer bevisst kontroll over utløsningen. Når du eller partner onanerer deg, og så rett før utløsning, klemmer du eller partner sammen tommel og pekefinger rett under penishodet. Hold litt, cirka 30 sekunder så vil ereksjonen avta. Deretter fortsetter du eller partner onaneringen. Den fjerde gangen lar du orgasmen/utløsningen komme.

Du kan onanere før seksualitet med en partner. Etter at du har hatt utløsning frigjøres blant annet et hormon som heter prolaktin. Dette hormonet nedsetter sexlysten. Dette gjør at det tar litt tid før du kan få ereksjon igjen. Nivået av dette hormonet i blodet vil avgjøre hvor raskt du får ereksjon på nytt. Noen får raskt ny ereksjon, mens andre trenger litt lengre tid. Mens dere venter på at du skal bli seksuelt tent/kåt igjen kan dere konsentrere dere om partnerens seksualitet. Etter hvert vil partners seksuelle tenning mest sannsynlig gjøre at du blir kåt igjen. Da kan dere fortsette sammen.

Kondomeriet har et produkt som heter ”Fleshlight STU, stamina training unit”. Denne kan benyttes som øvelse for å holde igjen. En mann skriver: ”Det sies at greier du 10 min med denne så greier du 20 min med ekte vare.”

 

Alternative preparater

Et annet alternativ er SSRI preparater, antidepressiva (lykkepille), ikke for depresjon, men fordi bivirkning kan være forlenget tid før utløsning. Det diskuteres hvorvidt de skal tas daglig eller før samleie. Vurder konsultasjon med fastlegen. Fastlegen vil vurdere interaksjon med eventuelt andre medikamenter og bivirkninger. Det er en internasjonalt anerkjent bruk av disse tablettene mot for tidlig utløsning hos menn (Aars, 2010).

I Norge finnes ett medikament mot for tidlig utløsning, Priligy. Det har ikke markedsføringstillatelse. For legemidler uten markedsføringstillatelse må det søkes om spesielt godkjenningsfritak. Det kan fastlegen gjøre.

Snakk med partneren!

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver hos Kondomeriet (NACS)

 

Har du et spørsmål til vår sexoglog? Klikk deg inn via linken her og send en melding. Tjenesten er kostnadsfri og helt anonym.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *