Inspirasjon

Så lang tid tar det å komme i gang med sex etter fødsel

Det som regels veldig individuelt hvor raskt etter fødsel man er tilbake i selen. Det er mange faktorer som er med å påvirke dette, blant annet om man fikk mye rifter, måtte sys, ung eller gammel mor osv.

 

I følge en australsk undersøkelse fant de at det var en bred tidsintervall for når par gjenopptar sex. De fleste venter mellom seks til åtte uker etter fødsel, men det var mange som ventet lengre enn det. For par som venter barn, kan det være nyttig informasjon, slik at forventinger og følelser av angst og skyldfølelse reduseres.

 

Halvparten av kvinnene i studien hadde hatt seksuell aktivitet i løpet av de første seks ukene, men ikke samleie. Men ofte hadde fødselsmetode og hvorvidt kvinnen hadde revnet, påvirkning på når parene hadde sex for første gang etter fødsel.

 

En av hovedgrunnene til at mange av kvinnene venter med sex, er fordi det kan virke som mange venter etter etterkontrollen for å sjekke at alt er i orden hos legen, som er ved seks uker. Det er også kvinnens alder som ser ut til å spille en rolle, hvor andelen eldre mødre venter lenger med sex etter fødsel, enn andelen yngre mødre.

 

Tidligere pleide helsepersonell å si at man skulle vente med sex til seks uker etter fødsel. I dag er det ingen fasit, men helsepersonell pleier å si at det er greit når man er klar for det både psykisk og fysisk. Man skal ikke ha sex hvis man ikke føler seg klar for det. Men tar det over et halvt år, kan partneren begynne å føle seg ensom, og det vil gå utover forholdet. Da kan det være lurt å søke hjelp, eler å gjøre noen øvelser som kan få par over kneiken.

 

Skrevet av Birgitte Brøtmet for Kondomeriet
Kilde: aftenposten.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *