Oslo Pride har en lang tradisjon og festivalen så dagens lys for første gang i 1974. Festivalen har tidligere gått under navnet «Homodagene», «27.juni markeringen», «Skeive dager» og heter nå «Oslo Pride». På lørdag skal det fargerike flagget vaie i vinden når det paraderes gjennom Oslos gater, og i år settes det fokus på solidaritet.

 

Regnbueflagget og andre symboler

Regnbueflagget er kjent for de fleste som de homofiles eget flagg. Men hvilke andre symboler omgir de homofile og lesbiske seg med og hvorfor har de blitt så viktige?

 

I 1978 ble regnbueflagget, symbolet til de homofile, brukt for første gang, i en parade i San Fransisco. Ved å låne symboler fra hippiebevegelsen og menneskerettighetsgrupper, designet kunstneren Gilbert Baker forgjengeren til det nåværende flagget. Det var ønskelig med et symbol som kunne brukes år etter år. Fargene rød, oransje, gul, grønn, blå og fiolett symboliserer henholdsvis liv, helse, solen, naturen, harmoni og sjelen.

 

Et annet symbol, den rosa trekanten, stammer fra Den annen verdenskrig, og minner om tragediene som utspilte seg der. De homofile var bare en av mange grupper som nazistene angrep, men denne gruppen har også ofte blitt ekskludert fra historien. Derfor skal den rosa trekanten gjenoppfriske minnet, men også vise at man ikke gir seg.

 

 

Symbolet som viser en dobbeltbladet øks, stammer fra gudinnen Demeter (Artemis). Den ble opprinnelig brukt av Amazonene, de kjente kvinnelige krigerne. De var uredde og beintøffe i kamp, men rettferdige når de hadde vunnet. Tilbeding av Demeter skal ha involvert lesbisk sex. I dag er øksen et symbol på lesbisk og feministisk styrke og selvstendighet.

 

Det svarte triangelet har også historie fra nazitiden, da det ble brukt for å merke fanger med anti-sosial oppførsel. Til tross for at lesbiske ikke ble omfattet av paragraf 175 og forbudet mot homoseksualitet, passet ikke legningen helt inn i nazibildet av kvinnen som mor, husmor og kirkegjenger. Derfor ble lesbiske, sammen med prostituerte, kvinner som ikke ønsket barn og kvinner med andre ”anti-sosiale” tendenser også merket.

 

Lambada-symbolet (Gresk bokstav) brukes også, men historien bak er noe uklar. Noen mener at bokstaven står for frihet (Liberation). Andre mener det betyr bølgelengde eller at helheten er større enn delene.

 

Tegnene for hankjønn og hunkjønn brukes også i ulike sammenhenger. Men disse tegnene brukes også av andre grupper, blant annet feminister.

 

Det røde båndet som pryder mange jakkeslag er et symbol på at man bryr seg om sine brødre og søstre som har AIDS eller HIV-relaterte sykdommer.

 

Hoveddatoene for Oslo Pride 2017:

Pride House på Eldorado: Fredag 23 juni til fredag 30. juni.
Kunstutstilling i Rådhusgalleriet: Søndag 25. juni til søndag 2. juli.
Pride Park: Onsdag 28. juni til lørdag 1. juli.
Kvinnekvelden: Fredag 30. juni
Oslo Pride Parade: Lørdag 1. juli.
Skeiv Natt på Rockefeller: Lørdag 1. juli.

 

Se så fint vi har pyntet på Karl Johan:

10489748_10154337681945457_3800515802629885537_n

Kilde: Jason Smyth, askmen.com, Oslo Pride og stonewallsociety.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *