Antall sexpartnere er ofte diskutert, og hva som er mye eller lite varierer fra hver person du spør. Uansett er det viktig å huske at for hver sexpartner du har, øker sjansen for å bli smittet av det livsfarlige HPV-viruset. 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet. Noen av typene er ufarlige og merkes ikke, andre HPV-typer kan gi kjønnsvorter eller føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft hos kvinner.

HPV-viruset smitter seksuelt, men skiller seg fra de andre kjønnssykdommene ved at det smitter via hudkontakt, og infiserer hud og slimhinner. I verste fall kan viruset senere utvikle seg til kreft i kjønnsorganer, munn og svelg. 3000 kvinner blir behandlet for forstadier til livmorhalskreft hvert år, er det ikke et lite problem lenger.

Kondom reduserer risikoen kun med 60-70 prosent, da HPV-viruset kan smitte over fra hudområder der kondomet ikke dekker. Dessuten gjør oralsex at viruset kommer til andre deler av kroppen og kan derfor forårsake kreft i munnhule og svelg.

Det å begrense antall sexpartnere er trolig viktigst for å beskytte seg, noe som er lite gjennomførbart siden det i praksis er vanskelig å få folk til å debutere senere, redusere sexpartnere og bruke kondom.

 

I Norge fører HPV-infeksjon hvert år til at:

 • omtrent 10.000 kvinner får diagnosen lette celleforandringer
 • rundt 3.000 kvinner får alvorlige celleforandringer og må fjerne en del av livmorhalsen, noe som øker risiko for tidlig fødsel og senaborter
 • drøyt 300 kvinner får livmorhalskreft
 • rundt 300 tilfeller av andre kreftformer hos både menn og kvinner
 • omtrent 70 kvinner dør av livmorhalskreft
 • I tillegg fører HPV til at 1 av 10 norske kvinner får kjønnsvorter før 45-års alderen.

 

Et godt alternativ:

Sexleketøy derimot et et godt alternativ. Det positive er at med en vibrator, eller vagina et at man ikke blir smittet av HPV-viruset. Husk å hold leketøyene dine rene.

Slik rengjør du leketøyet ditt, enten om det er en penisring, dildo, vibrator, vagina, analplugg eller andre typer:

 1. Ta ut batteriene, eller sørg for at stikkontakten ikke står i om produktet er oppladbart eller er strømdrevet.
 2. Fjern glidemiddelrester, smuss og væske fra leketøyet med lunkent vann og en mild intimsåpe. Bruk aldri noe sterkere, da såperester kan medføre irritasjon neste gang du bruker leken. Har du kjøpt en vagina har den et hull med åpning i endene, la vannet renne gjennom. Ta en ut av sylinderen dersom den kommer i en sylinder. Pass på så det ikke kommer vann i motorrom og inngang til lader osv.
 3. Klapp produktet tørt med en myk klut eller håndkle som ikke avgir lo.
 4. Når det er gjort er du klar for å ha på et tynt lag antibakteriell gelé. Vi anbefaler Smak og Behag Vibratorrens fordi den fjerner over 99% av de skadeliggjørende bakteriene. I tillegg er den sikker å bruke sammen med alle materialtypene våre leketøy er laget a,. slik at produktet ikke tærer og gjør skade.
 5. Rensegeleen skal lufttørke etterpå, da det inneholder en spritbase som fordamper raskt av seg selv.
 6. Leketøy laget av naturtro materiale som Cyberskin, Loveclone, Realistic skin, Fanta Flesh og liknende kan virke litt klissete etter rengjøringen. Disse produktene bør man sette inn med talkumpudder eller maisennamel for at det skal bli som nytt igjen. Pudderet er med på å bevare elastisiteten, og forhindrer at det ligger fuktighet i porene som tærer på materialet.
 7. Legg leketøyet i en blank pose etter at det har tørket, så holder det seg rent og støvfritt til neste gang du skal bruke det.

Mer sexleketøy til folket!

Kilde: gynkreftforeningen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *