Når man er gravid kommer det mange nye problemstillinger du aldri før har tenkt på. Hva kan jeg spise, er det trygt å hoppe, kan jeg ha sex, og ikke minst er det farlig å bruke sexleketøy? Og er det noe vi er flinke på så er det nettopp sex og graviditet. Derfor har vi laget en liten guide til deg for å svare på de spørsmålene du måtte ha når forbundet med sex i svangerskapet.

 

Sexlyst og graviditet

Under svangerskapet vil kroppen hennes være en liten hormonbombe, og ofte kommer lysten på sex enda mer frem. I tillegg forandrer kroppen seg og og mange kvinner får et mer avslappet forhold til den, og nyter sexen enda mer.

 

Noen kan også oppleve at sexlysten forsvinner og at man blir redd for å skade barnet, spesielt om man har hatt komplikasjoner i graviditeten. Dette kan forekomme både fra kvinnen og mannens side. Pass likevel på at dere er flinke til å ta på hverandre, og å gi hverandre nærhet og kjærlighet. Det er ingenting som hindrer dere fra å bruke hender og fingre til å være gode mot hverandre. Gi hverandre derfor massasje og oralsex om en, eller begge syns selve penetreringen er skummel. Gjør ting sammen, og nyt tiden før dere skal bli en til.

kyss_i_senga_1

Kan jeg ha sex når jeg er gravid?

Har man et sunt og normalt svangerskap  uten komplikasjoner er det trygt å ha sex. Man kan ikke komme til å skade fosteret ved å ha sex. Mange par rapporterer at de nyter sex mer under svangerskapet, fordi de slipper å tenke på prevensjon. Nøkkelen er å finne en behagelig stilling. Er du usikker på ditt svangerskap, spør din fastlege eller jordmor. De er vant med å få spørsmål om akkurat dette og kan gi deg svar tilpasset ditt svangerskap.

 

Sexstillinger for gravide:

Første trimester

Noen føler at det kan være ubehagelig når man legger seg flatt på ryggen under samleiet, da kan det være lurt at hun sitter øverst. Velg om det føles best å ha ansiktet mot han, eller fra han, stillingen justeres lett ved å lene seg forover eller bakover for å finne den riktige stillingen for dere. Når hun sitter øverst har hun kontrollen på hvor langt inn han kommer, og hvor raske bevegelsene er.

 

Andre trimester

Doggystyle er en av mange kvinners favorittstillinger og fungerer utrolig bra når magen holder på å vokse og man ikke ønsker vekt på magen. Snakk med hverandre og finn riktig dybde og tempo som føles mest mulig komfortabelt for dere begge. Tips til variasjon: Prøv stående, bakfra.

 

Tredje trimester

Ta i bruk en romantisk stilling, ligg i skje! Nå er magen en del større og denne stillingen er suveren når man ikke vil ligge på magen, eller få vekten over magen. La han krølle seg rundt henne og del en romantisk stilling sammen.

vaginakuler_rosa_hand_1

Kan jeg bruke sexleketøy under svangerskapet?

Eier du en klitorisvibrator kan du helt fint bruke den utenpå under graviditeten. Dersom det gjelder vibrator eller dildo til innvendig bruk råder vi deg til å vente med den til du er ferdig med svangerskapet.

 

Du kan trygt bruke vaginakuler til å trene opp bekkenbunnmuskulaturen mens du venter på den lille. God muskulatur gir deg bedre kontroll under fødselen. Og da har du også kulene til treningen etter fødselen.

 

Kan jeg bruke glidemiddel når jeg er gravid?

Glidemiddel er et produkt som øker den seksuelle lysten ved å gjøre kontaktflatene, slimhinnene og huden friksjonsfrie og mindre irriterte. Å bruke glidemiddel kan dermed gjøre seksuelle aktiviteter mer behagelig for begge parter under graviditeten. Noen kan oppleve tørrere skjede under graviditeten, og kan trenge ekstra fuktighet. Du kan altså trygt benytte glidemiddel under graviditeten.

dame_seng_hår_1

Orgasme og graviditet

Et normalt svangerskap skal tåle BÅDE at dere har sex, og at du får orgasme. Man kan merke litt småmurring i starten av svangerskapet, fordi livmoren begynner å vokse litt og strekker seg, men dette er ikke farlig. Noen opplever også blødninger i svangerskapet, og dere bør da unngå stillinger som støter mye mot livmorhalsen.

 

Når kan vi ha sex etter fødsel?

Noen tror at de kan kjøre i vei med samleie idet kvinnen er hjemme fra sykehuset. Det kan de ikke. Det tar flere uker før kvinners underliv er grodd sammen igjen etter en fødsel. Man anbefaler å vente minimum seks uker, og til etter første legekontroll, før man gjennomfører samleie. Flere kvinner er engstelige for at det skal gjøre vondt første gang de har samleie etter graviditet. Derfor er det en god idé å velge en sexstilling hvor hun kan bestemme, og regulere hastigheten og dybden på penetreringen. En fin stilling er for eksempel ved at hun sitter oppå ham.

 

Når det er amming og bleieskift på høyt nivå er ikke lysten det samme. Da er det viktig at man ikke stresser og maser for å få til sex like ofte som under svangerskapet. Gi kroppen tid til å komme seg og hodet til å summe seg. Når barnet får en mer rutinert hverdag, vil man kunne starte med å tenke mer på dere, og å pleie forholdet. Finn på noe sammen og bare vær kjærester, og ta vare på hverandre. I følge en undersøkelse gjort av Egmont Hjemmet Mortensens Innsiktsavdeling i regi av magasinet Gravid, svarer 1 av 5 kvinner at orgasmene har blitt bedre etter fødselen.Sex regelmessig gir også mer lyst, og når man først har startet kan det være lysten er der likevel, selv om man for fem minutter siden tenkte mer på oppvasken som venter eller om man har nok bleier.

 

Så noen avsluttende ord om prevensjon etter en fødsel. Det er en myte at kvinner ikke kan bli gravide mens de ammer. Det kan de! Så for å unngå uønsket graviditet kort tid etter fødsel: Bruk kondom.

romantisk_par_i_seng_rose_1

Skrevet av Maria K. Ebbestad

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *