Har forholdet gått over i vennskap? Har hun ikke den lysten hun hadde tidligere? Fortvil ei, det er ikke over av den grunn. Lysten kan vekkes til live igjen.

 

Hvite ekteskap

I dagens samfunns gjenspeiles samlivet i mediene noe helt annet enn det realiteten for mange egentlig er.  Vi hører at det aldri som før selges sexleketøy. Det finnes utallige tips hver dag om større, bedre og flere orgasmer. Men virkeligheten for mange er kanskje ikke akkurat sånn. I følge den svenske psykoanalytikeren og forfatteren Tomas Böhm finnes det mange flere par som ikke har sex enn det vi tror. Han mener at fenomenet er ganske vanlig blant par over 60 år. Disse lever i såkalte hvite ekteskap.

 

Tap av kjærlighetsintimitet

Den samme tendensen kan vi også se i Norge. Mange opplever at forholdet glir over i vennskap. Over tid vil selve forholdet bli sterkere enn sex. Parene er bundet av det livet de har til sammen skapt. Men er det et problem hvis begge synes det er helt greit? Böhm mener det er et problem fordi man mister intimitet og nærhet, noe som er spesielt i en kjærlighetsrelasjon.

 

Likevel trenger det ikke å være helt problematisk. For mange er også sex i forholdet en prestasjon, de som da slutter å ha det vil opplevet at det maset forsvinner og derfor oppleve den nye fasen av forholdet som avslappende.

 

Ulike seksuelle behov

Hvis de ulike partene i forholdet har ulike seksuelle behov vil de møte utfordringer i samlivet. Den ene parten vil kunne oppleve prestasjonsangst ved å føle at den aldri tilfredsstiller nok, hvor den andre parten til enhver tid har et sterkt begjær av lyster.

 

Fraværet av nok sexlyst kan være så mangt. En av hovedgrunnene kan være dårlig sex, hvorav mannen og kvinnen tenner på ulike måter, kvinnen bruker som regel lengre tid på å bli tent og må ha den riktige spenningsoppbygningen i forhold til en mann. Et lavere testosteronnivå og ytre påvirkningsfaktorer som utroskap, misbruk eller et generelt dårlig forhold kan ha en innvirkning på sexlysten.

 

Vekk sexlysten!

Lysten kan også minske i gode forhold, da gjelder det å få vekket den igjen.  Med omtanke og nærhet kan man få vekket lysten. For kvinner som ikke har hatt sex på en stund vil forsterke den fraværende sexlysten.

 

Det gjelder for mannen å vise at han vil partneren sin vel, oppvart henne og gjør ting som man ikke vanligvis gjør hver dag. Lag for eksempel en romantisk middag. Dessuten er det viktigste kommunikasjon. Ved å snakke sammen, i følge Böhm, vil man kunne få tilbake sexlysten. Snakk sammen om hva som kan være grunnene til at den ble borte og andre seksuelle problemer. Sex blir fort et overskuddsprosjekt, så det er viktig å sette det tilbake på dagsordenen.

 

Husk nattakysset

Til sist, men ikke minst er nærhet veldig viktig i en kjærlighetsrelasjon. Par som ikke har sex, kan gi hverandre et nattakyss, ligge nakne ved siden av hverandre, eller kanskje bare sitte og holde hender i sofaen. Vis at du setter pris på din partner. Gnisten som engang forsvant kan da komme tilbake.  Selv om det ikke trenger å være et mål i seg selv å ha sex, vil nærheten og intimiteten gjenskape spenning mellom dere.

 

Couple at home

 

Kilde: Klikk.no

 

 

 

 

1 comment

  1. Er ikke bare vi kvinner som kan miste lyst på sex, hva med de menn som også mister lyst? Jeg har en samboer som overhodet ikke orker sex og det er ikke gøy.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *