Hvert år rammes omkring 1 700 norske kvinner av diagnosen gynekologisk kreft og til sammen har nærmere 21 000 kvinner hatt eller lever med denne sykdommen.

Kondomeriet har gjennom de siste årene hatt økt fokus på denne gruppen gjennom Gynkreftforeningen hvor vi har holdt foredrag om viktigheten av å trene seg opp både under og etter stråling og hva vi har å tilby av forskjellig type produkter. For foruten det hovedsakelige, å overleve, er det knyttet en rekke utfordringer til det å leve med eller ha hatt underlivskreft. Gynkreftforeningen drives av frivillige kvinner som er eller har vært rammet av gynekologisk kreft. Foreningens hovedfokus er pasienten og å få frem kunnskap om hva som bør bedres i helsevesenets diagnostisering, behandling, rehabilitering, oppfølging og forebygging. Vi har tatt en prat med Jeanette Hoel, som er leder i Gynkreftforeningen og som selv har vært rammet, for sammen å spre vår kunnskap om å finne veien tilbake til seg selv.

hansker_hofteholder_rumpesprekk_1

Seksuell selvtillit

Å være igjennom en tøff sykdomsperiode tærer på den seksuelle selvtilliten skaper avstand til sitt eget underliv. Det er tross alt der kreften er, eller har vært. Strålingen gjør at man blir helt eller delvis «gjengrodd» og behandlingen gjør at man blir trøtt og sliten, og sexlysten minsker eller forsvinner totalt. Man føler rett og slett at man ikke fungerer. For de som er i forhold kan dette også være en stor utfordring for partneren, ikke først og fremst fordi vedkommende har behov, men fordi man blir redd for å skade sin kjære eller gjøre noe feil. Det er derfor ekstremt viktig med god kommunikasjon fra begges side. Snakk om følelser, nærhet, utfordringer og vis åpenhet og forståelse for hverandre. Det er viktig at dere aksepterer at det ikke vil bli som det var, og at i en periode må dere skifte fokus og vise kjærlighet for hverandre på andre måter. Berøring, nærhet og det å føle seg trygg på partner er viktig for senere å finne gnisten tilbake.

 

Slik får du gnisten tilbake

Enten man er singel eller i forhold er veien tilbake til å finne seg selv lang. Jeanette forklarer om viktigheten av å starte treningen tidlig da hun selv har erfart hvor vanskelig det kan være når man ikke gjør det. Hun skulle ønske at alle som ble rammet av gynkreft, automatisk fikk tilbud om sexolog, og at også partnerne kunne fått det samme tilbudet.

– Jeg visste faktisk ikke om alle mulighetene som var der ute, og fikk heller ikke nok informasjon om dette da jeg ble syk. Etter å ha fått en omvisning på Kondomeriet åpnet det seg en ny verden for meg, og jeg bestemte meg for å finne tilbake til gnisten og få tilbake sexlivet mitt, sier Hoel.

Hun innrømmer at det absolutt ikke var lett, men resultatet var helt fantastisk og at hun nå ønsker å spre denne kunnskapen til andre gynkreftrammede.

– Det ble som min egen lille konkurranse med meg selv om fremgangen og hvor bra det ble, forteller hun.

I dag strutter hun av selvtillit, har sluttet å pakke seg inn i masse klær og har et sunt forhold til egen kropp og seksualitet. Nå håper hun at flere kvinner tar saken i egne hender og finner tilbake til seg selv.

Afrodite 2015/04 Jeanette Hoel
Jeanette Hoel

 

Legen anbefaler at du «trener»

Selv om mange kvinner blir anbefalt å oppsøke butikker som Kondomeriet når man blir rammet, er det flere som kvier seg da de ikke helt vet hvordan de skal gå frem, og hva man skal si til personalet. Husk da at i vårt daglige arbeid møter vi en rekke kvinner med alle slags utfordringer i seksuallivet. Ingen spørsmål er rare for oss, vi har hørt alt før, og butikkpersonalet er trent for å finne det rette produktet til nettopp deg. Så ta steget inn til oss, og du skal se at det er ikke så skummelt som du kanskje trodde det var. Om du ikke bor i nærheten av en Kondomerietbutikk, kan du besøke nettbutikken, snakke med oss og få råd på sosiale medier eller sende mail (helt anonymt) til vår sexolog.

massage_blomster_1

5 tips til å få tilbake gnisten

Under har vi samlet fem favoritter som vil hjelpe deg å få gnisten tilbake og å holde i gang treningen.

 

  1. Hjertespill

Vi har en rekke versjoner av dette spillet, og har fått tilbakemeldinger på at dette satt opp dampen for en rekke av de rammede kvinnene. Bruk det erotiske spillet for å tilføre en liten dose av sensuell og erotisk spontanitet til deres intime øyeblikk sammen. Gjør en helt vanlig kveld til et spennende eventyr.

116582_-miniheart_erotisk_spill_1

  1. Massasjeolje

Velg blant en rekker deilige dufter. En massasje er en av de mest erotiske gavene man kan gi hverandre. Varmen som massasjen fremkaller får spente muskler til å slappe av. Den økte blodsirkulasjonen bringer med seg næring og oksygen til vevet, og bidrar til å fjerne avfallsstoffer fra kroppen. Se utvalget av massasjeoljer her.

116441_kissable-massage-cream-strawberry

 

  1. Glidemiddel

Glidemiddel er et must. Ikke bare for de som har vært, eller er syke, men for alle. Glidemiddel er med på å gjøre det som er godt, enda bedre, og når man i tillegg har svekket eller ødelagt slimhinnene er dette et produkt du ikke vil være uten. Glidemiddelet Pjur Med Repair er en vannbasert glidekrem som gjenoppretter og tilfører ekstra fuktighet i skjeden. Ekstra pleiende glidemiddel som etterlater huden myk og fin, perfekt for tørre og irriterte slimhinner. Repair glid er perfekt til sex, sexleketøy og erotisk massasje.

pjur-med-repair_100ml

  1. Massasjestav

Start opptreningen tidlig, gjerne ved bruk av en massasjestav. Denne lekre vibratoren er laget i hardplast, selv om den har et metallisk utseende. Etter stråling er denne perfekt sammen med glidemiddel som trening.

116647_x_pointer_pink_2

 

  1. Massasjestav – 2 i 1.

Jelly Gems er en klassisk massasjestav med et deilig, mykt trekk utstyrt med forførende riller langs skaftet. Trekket kan også tas av slik at du får en hard massasjestav.

114674_jellygems_purple

 

Om gynkreftforeningen

Kjenner du noen som er rammet av gynkreft eller har du selv fått en diagnose bør du absolutt oppsøke Gynkreftforeningen. De har siden 2001 jobbet for pasienten og å få frem kunnskap om hva som bør bedres i helsevesenets diagnostisering, behandling, rehabilitering, oppfølging og forebygging. Gynkreftforeningen ønsker også å gi hjelp til selvhjelp, skape sosialt fellesskap, ha en god besøkstjeneste og drive en likeperonstjeneste.

 

Førstkommende helg arrangeres Kunnskapsdager i Bergen med en rekke spennende foredrag der også Kondomeriet vil være representert. Du kan fortsatt melde deg på om du klikker deg inn her.

Par_latter_seng_1

Skrevet av Maria K. Ebbestad

1 comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *