Inspirasjon

Tabu-tilstanden du kanskje ikke visste om!

Couple lounging on bed

 

Typiske symptomer i overgangsalderen er som kjent hetetokter og svette netter. Vaginal atrofi er en mindre kjent tilstand.

 

Vaginal atrofi er en kronisk tilstand som rammer opp i mot halvparten av aller kvinner i overgangsalderen, men det kan også forekomme hos kvinner som nettopp har fått barn.

 

Vanlige symptomer på vaginal atrofi er ubehag under samleie, tørre slimhinner i skjeden og kløe. Det er på grunn av at østrogennivået i kroppen synker såpass at det tørker ut slimhinnene og gjør elastikken rundt kjeden blir mindre. Mange kvinner vil da oppleve ubehag og smertefullt samleie.

 

Tilstanden kan føre til at livskvaliteten til mange blir dårlig hvis den ikke behandles. Og i følge en undersøkelse gjort på vegne av Novo Nordisk, viser det seg at opptil 45 prosent av de spurte som har gjennomgått overgangsalderen har opplevd symptomer på tilstanden. Like vel venter mer enn halvparten lengre enn tre år før de oppsøker hjelp. Tilstanden er nokså tabu siden symptomene snakkes sjelden om, noe som gjør det for mange kvinner pinlig å ta opp med legen eller partneren sin.

 

Man legger merke til det først ved tørrhet under samleie. Etter hvert vil man kunne oppleve sårhet, svie og eventuelt endret utflod. Det er lettere å få urinveisinfeksjoner og kroniske hudsykdommer i området. Kvinner i overgangsalderen kan merke til i årene før man mister menstruasjon, men det er mer vanlig at man legger merke til det i årene etter siste menstruasjon.

 

Det er faktisk mange kvinner som merker de samme symptomene ukene etter fødsel siden slimhinnene er skjøre og østrogennivået er på bunnen.

 

Dessverre er det ikke mye man kan gjøre selv for å forbygge vaginal atrofi, men det kan være det lurt å bruke lokale østrogener i tidlig fase av plagene for å beholde god vaginal helse. Dessuten er det viktig å oppsøke hjelp da 58 prosent av de norske kvinnene i en studie oppgir at vaginal atrofi er en av hovedgrunnene til at de unngår sex med sin partner. Dette kan føre videre til problemer i forholdet og spesielt da hvis det ikke snakkes om eller oppsøkes behandling.

 

Det finnes enkel og god hjelp å få, og behandlingen har lite bivirkninger. Det kan ta litt tid før det merkes noe utbytte av behandlingen, legen vil anbefale å bruke glidemiddel i tillegg ved samleie.

 

Kilde: Klikk.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *