Inspirasjon

Slik eldes underlivet ditt!

COLOURBOX1719795_4

Det er ikke bare utenpå alderen har innvirkning, men også innvendig vil vi eldes med årene.

 

Tidens tann starter allerede i 35-årsalderen. – I fruktbar alder vil livmoren ha størrelse og fasong som en pære, egglederne er som blyanter og eggstokkene minner om ruglete mandler, forklarer gynekolog Britt-Ingjerd Nesheim fra Ullevål Universitetssykehus.

 

Først når kroppen kommer inn i overgangsalderen og østrogennivået faller vil man oppleve svært merkbare endringer.

 

Mindre testosteron
Eggstokker og livmor skrumper inn i størrelse og utseende, egglederne blir tynne som sytråder. En stund foregår det fortsatt produksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som gir deg en viss vitalitet og kraft. Mindre testosteron kan også gi mindre sexlyst da hormonet påvirker lysten. Kvinner har 1/10 av hormonnivået menn har.

 

Noen merker det minkende testosteronet, andre ikke noe særlig. Fastlege har preparater som kan være til hjelp om det er et problem i samlivet.

 

Tørr skjede
Tørrhet i skjeden er et av aldringstegnene, slimhinnene produserer mindre naturlig fuktighet. Mange kvinner opplever at dette skjer og at samleiet kan bli direkte smertefullt. I verste fall kan det gi rifter og blødninger. Da er det lurt å ha en tube glidemiddel tilgjengelig.

 

 
Bedre sexliv
Selv om kroppen gjennomgår mange aldringstegn er det mange fra 55 år og oppover som sier de er fornøyde med helse og samliv. Voksne kvinner synes ofte det er deilig å være ferdig med menstruasjon, menstruasjonssmerter, prevensjon og barnefødsler, kan gynekolog Lars Meyer ved Teres i Bergen.

 

Selv om man ikke snakker så mye om det er det mange eldre, faktisk så gamle som over 75 år, som har et sprudlende sexliv. Så kanskje det ikke er så fryktelig å bli gammel likevel.

 

Tied up

Skrevet av Beate K., Kondomeriet AS
kilde: klikk.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *