Inspirasjon

Nesten utryddede kjønnssykdommer på vei inn igjen!

Norske kvinner er dårligere enn kvinner i Sverige og Danmark, til å bruke kondomer. En av grunnene til dette er økt salg av p-pillen, som gjør at man allerede har sikret seg mot graviditet. Å bruke kondom er også for mange flaut å ta opp, når man er midt i et forspill.

Den mest utbredte kjønnssykdommen i dag er helt klart Klamydia. Klamydiabakterien kan snike seg inn i ditt sexliv uten at du aner det, for mange opplever at de aldri får noen symptomer på at de har det. Så når man spør sengepartneren og partneren sier at han/hun ikke har en kjønnssykdom, kan man ikke være sikker på dette uten en undersøkelse, dersom man har hatt ubeskyttet sex.

To andre kjønnssykdommer som man trodde var nærmest utryddet fra Norge, har nå meldt sin ankomst igjen: nemlig syfilis og gonoré. Disse er hyppigere registrert i homofile miljøer, men finnes også blant hetrofile og lesbiske. Igjen ser vi at behovet for å beskytte seg mot kjønnssykdommer ikke er så viktig som å beskytte seg mot uønsket graviditet.

 

Likgyldighet blant ungdom

Tall fra en undersøkelse RFSU gjennomførte tidligere i år viser at norsk ungdom har et nokså likegyldig forhold til kondombruk og sikrere sex. Dessverre viser dette seg i at klamydiasmitten er høy blant ungdom. I årene mellom 2005 og 2008 sto ungdom mellom 15 og 29 år for cirka åtti prosent av alle registrerte klamydiatilfeller her til lands.

Bilde: Colourbox

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *