Inspirasjon

Hvilket prevensjonsmiddel passer best for deg?

Hvor gammel du er, helsen din og hva slags forhold du er i, er med på å avgjøre hva slags prevensjonsmiddel du velger. Her er en oversikt for unge mennesker.

 

Oversikten under beskriver fordeler og ulemper med forskjellige prevensjonsmiddel. Kanskje gjør det valget enklere for deg?

 

Kondom
Fordeler: Beskytter mot kjønnsykdommer, er lett å få tak i og har få bivirkninger. Fint som tillegg til p-piller ved partnerbytte.

Ulemper: Krever motivasjon og litt trening. Vanlige kondomer kan ikke brukes hvis du eller partneren din har lateksallergi, men det finnes lateksfrie alternativer.

 

Bilde: Colourbox
Bilde: Colourbox

P-piller
Fordeler: Beskytter godt mot graviditet og er enkelt å bruke. Reduserer menssmerter og blødningsmengde.

Ulemper: Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Må tas hver dag. Kan gi humørsvingninger.

 

Minipille
Fordeler: Kan brukes av nesten alle.

Ulemper: Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Kan gi blødningsforstyrrelser. En type (Conludag) må tas samme tid hver dag, mens en annen type (Cerazette) har samme styringsmonn som p-piller.

 

Bilde: Colourbox

 

P-plaster
Fordeler: Du slipper å huske prevensjonen hver dag, plasteret skiftes etter syv dager.

Ulemper: Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Plasteret skal settes på ren, frisk og tørr hud, og kan løsne hvis huden er fuktig eller hårete. Det blir for tiden undersøkt om p-plasteret gir høyere østrogenkonsentrasjon i blodet enn det p-piller gjør.

 

P-ring
Fordeler: Du slipper å huske prevensjonen hver dag, ringen ligger i skjeden i tre uker.

Ulemper: Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. De fleste brukerne er fornøyde, men noen synes det er plunder med å sette inn og beholde ringen i skjeden.

 

P-sprøyte

Fordeler: Ingenting å tenke på (bortsett fra legetime hver måned). Gir god beskyttelse mot graviditet.

Ulemper: Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Kan gi blødningsforstyrrelser. Kan påvirke beindannelsen senere i livet, og er ikke førstevalg for ungdom og unge kvinner fordi effekten på beindannelsen antagelig er størst i denne aldersgruppen. Bør ikke brukes mer enn i to år.

 

Kobberspiral
Fordeler: Når du har fått spiralen på plass, trenger du ikke å bekymre deg for prevensjon de neste tre til fem årene. Gir små eller ingen blødinger, og passer godt hvis du plages av store menstruasjonsblødninger.

Ulemper: Kan gi større menstruasjonsblødninger, noen får sterkere menstruasjonssmerter og beskytter ikke mot sykdom.

 

P-stav

Fordeler: Du slipper å huske prevensjonen hver dag, du trenger bare en legetime etter 3-5 år, når den skal byttes ut.

Ulemper: Noen kan få blødningsforstyrrelser spesielt i begynnelsen, menstruasjonen kan utebli helt og p-staven beskytter ikke mot seksuelt overførbare sykdommer.

 

Hormonspiral
Fordeler: Like sikker som sterilisering. Når du har fått spiralen på plass, trenger du ikke å bekymre deg for prevensjon de neste fem årene. Gir små eller ingen blødninger, og passer godt hvis du plages av store menstruasjonsblødninger.

Ulemper: Kan få hormoneller utbrudd i form av kviser eller akner.

 

Pessar
Fordeler: Få bivirkninger.

Ulemper: Beskytter ikke mot kjønnsykdommer. Krever motivasjon og trening. Lav sikkerhet som eneste prevensjonsmiddel. Kan ikke brukes hvis du er allergisk mot lateks eller sæddrepende middel.

 

Østrogen og blodpropp
Alle prevensjonsmiddel som inneholder østrogen (det vil si p-piller, p-ring og p-plaster) kan i ytterst sjeldne tilfeller medføre blodpropp, særlig hvis du har spesielle arveanlegg.

Bilde: Colourbox

 

5 thoughts on “Hvilket prevensjonsmiddel passer best for deg?”

  1. Jeg hadde p-stav i 1.5 år. Og var vel egentlig relativt fornøyd. Det var en lettelse å ikke måtte tenke på å huske noe piller eller slikt. Men den hadde bivirkninger som ikke var noe særlig gunstig. Kunne ende opp med å blø i tre uker på rad, for så å ha en mensfri uke, for så å blø en uke eller to til, bare for å være på den sikre siden.

    Har nå p-plaster, og er foreløbig dødsfornøyd. Plasteret i seg selv er ikke så grådig fint, men hvis man ikke lar ser sjenere av slikt, og har en partner som heller ikke tenker stort over plasterlappen, så er det virkelig å anbefale. Mye bedre kontroll på menssyklusen og ikke så mye uregelmessigheter.

  2. Tok P-sprøyte før, og det fungerte veldig bra. Men syns det er dårlig info her, det finns flere typer, den jeg tok måtte kun tas ny hver 3. mnd..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *