Tro det eller ei, det finnes faktisk et gen som påvirker at menn holder seg i ekteskapet og ikke løper av gårde etter et annet kvinnemenneske.

En ny svensk undersøkelse hevder nemlig at det er genene som gjør at noen menn egner seg bedre som ektemenn enn andre.

 

Undersøkelsen ved Karolinska Institutet tok for seg svenske tvillingbrødre, og fant ulikheter i et gen som påvirket hvordan de klarte seg i ekteskapet. Det viste seg at det var en sammenheng mellom dette genet og hvor sterkt mennene knyttet seg til sin partner.

 

Lavere kvalitet

Kvinnene som var gift med dem som hadde genet som var svakere på tilknytning, rapporterte også om lavere kvalitet i ekteskapet. Funnene er rapportert i Proceedings of the National Academies of Science.

 

Undersøkelsen ble gjennomført blant 552 tvillingpar. Alle hadde forhold som hadde vart minst fem år, men 18 prosent var ugifte. De gikk gjennom psykologiske tester for å måle evnen til å knytte seg til andre og evnen til forpliktelse. Der det var mulig, ble også partneren intervjuet.

 

Ingen unnskyldning

Resultatene viste altså at de som hadde en helt spesiell variant av en type gen, scoret generelt lavt på testen om partnertilknytning. Blant disse mennene var færre gift enn blant mennene med den andre varianten av genet. De som i tillegg hadde to av dette spesielle genet, doblet også oddsen for å ha hatt en krise i forholdet.

 

Dr. John Lucas ved Will Cornell Medical College i New York synes funnene er spennende, men legger til at det nok er flere gener enn denne ene typen som spiller inn, i tillegg til omgivelsene. Temperamentet vårt er ikke bare genbestemt, men påvirkes og trenes opp gjennom erfaring, og danner personligheten vår som igjen påvirker evnen til å binde seg. Så beklager, det nytter altså ikke å skylde bare på dårlige gener dersom ekteskapet ryker.

Bilde: Colourbox

 

Kilde: E.J. Mundell, HealthDay Reporter, sexuality.about.com.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *