Sommer og sol betyr mere sex, men statestikken på kjønnssykdommer stiger i takt med temperaturen og det hete sommerlivet. Men hva er egentlig en kjønnssykdom og hvordan smittes de? Hva kan man gjøre når man har blitt smittet, eller mistenker at man er smittet? Dette er noen av spørsmålene mange lurer på. Denne uken tar vi for oss alle kjønnssykdommene og gir deg en god oversikt. I dag starter vi med:

Klamydia
Er den aller mest vanlige kjønnssykdommen i Norge og hvert år får omtrent 20.000 personer diagnosen. 50 – 90 % av smittede menn og opptil 90 % av smittede kvinner får ingen symptomer i det hele tatt. Av dem får som merker symptomer merker menn det ved sparsom utflod fra urinrøret, kløe og/eller lett svie når de urinerer; og kvinner det ved utflod fra skjeden, svie ved urinering, småblødninger under samleiet og/ eller bekkeninfeksjon som kan føre til magesmerter.

 

Klamydia kan smittes både via vanlig samleie, men også via oralsex. Den eneste måten å beskytte seg på er å bruke et kondom. Dersom du ikke får behandling i tide kan Klamydia gjør både han og henne sterile, det er derfor viktig at man informer partneren man har vært sammen med sånn at de også får behandling i tide.

 

Prøven som tas hos legen tas med en vattpinne fra urinrøret eller livmorhalsen og er ikke smertefull i det hele tatt. Klamydia kan behandles med forskjellige typer antibiotika og tar fra 7 – 14 dager, alt ettersom hvilke symptomer man har. Man bør gå til kontroll hos lege ca. 6 uker etter man har avsluttet behandlingen.

Denne artikkelen er kun ment som en veiledning. Har du mistanke om at du er smittet bør du ta kontakt med din fastlege eller gynekolog.

 

Skrevet av: Beate K. for Kondomeriet

Bilde: Colourbox

 

Kilder: Wikipedia, Lommelegen, Ung.no, Nettdoktor

0 comments

 1. Jeg testet meg for klamydia for over et år siden, men da var det bare en urinprøve. Er den prøven feil da?

  1. Heisan,
   klamydiatest ved urinprøve kan gjøres av både kvinner og menn, mens det også vanlig å ta prøve fra livmorhalsen og eventuelt urinrøret for kvinner ved en gynekologisk undersøkelse. Dersom du er usikker på om testen du tok viste riktig resultat bør du kontakte din fastlege for videre rådføring.

   Mvh.
   Beate

 2. det vanligste nå er å ta urinprøve, det er også en endagskur med pencilin som er vanligst å få ved positiv prøve.. det er også flere symtomer enn dere skriver om, bla endret lukt, konsistens og farge på utflod++. syns dere burde gjøre bedre bakgrunns arbeide før dere skriver sånne artikler, i det minste snakke med en ordentlig lege..

  1. Heisan,
   vi har skrevet en generell artikkel basert på uttalelser fra lege og helsepersonell, og har valgt å trekke frem de vanligste symptomene. Vi er ikke helsepersonell selv, og anbefaler derfor at man tar kontakt med fastlege eller gynekolog for råd og veiledning.

   Mvh.
   Kondomeriet

 3. Jeg vet om en kjønnsykdom som veldig få vet om, og menn er bærere av den sykdomen, bare de som får det og kan overføre til kvinnen som kan overføre tilbake til mannen, enese forskjellen, er at immunforsvaret til mannen kan bryte det ned, men kvinner kan ha det i flere år før det blir oppdaget. Føles ut som en soppinfeksjon og at slimhinnene blir tørre, symptomene går opp ned hele tiden. Vanlig gynokolog kan ikke finne det, man må til spesialist! den her er det veldig få som vet om, og er en veldig smertefull behandling!

  1. Hei Mari !

   Jeg leste litt på dette du hadde skrevet. Og jg lurer på hvilke spesialist en må til da ??? Og hva heter denne sykdommen ?????

   Fra stine

 4. Vist jg har hatt oralsex med en gutt som viste seg og ha Klamydia. Da har jg fått dt i munnen jg da. Hvordan merker man dt?

  1. Heisan,
   Klamydia kan også smitte ved ubeskyttet oralsex og kan ha skjulte symptomer. Dersom du har mistanke om at du er smittet råder vi deg til å ta kontakt med din fastlege for videre veiledning.

   Mvh.
   Kondomeriet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *